o nama

Faktivist je agencija za savjetovanje, edukaciju i istraživanja.

Agencija je specijalizirana za savjetovanje u razvoju javnog sektora i oblikovanju javnih politika, društveno odgovornih komunikacija s javnostima, kriznih komunikacija za javni i privatni sektor, istraživanjima podataka vezano za razvoj programa istrategija i edukacija iz govorničkih i debatnih vještina i medijske pismenosti.

Osnivačica: Nataša Škaričić, novinarka, diplomirana filozofkinja i doktorandica na Odsjeku za filozofiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu, s temom Etika zdravstvene politike i alokacije resursa u zdravstvu.

25 godina profesionalnog rada u novinarstvu, uglavnom na istraživačkim temama o zdravstvu, socijali, korupciji i medijima.


 
Nataša Škaričić
Nataša Škaričić

Nataša Škaričić je diplomirana filozofkinja i doktorandica filozofije na temi zdravstvene politike i alokacije resursa u zdravstvu.  Više od 20 godina je radila u kao novinarka i urednica za domaće i međunarodne medije, te stručne i znanstvene časopise.  Najveći dio profesionalne karijere posvestila je istraživačkom novinarstvu u području zdravstva i medicine. Dobitnica je nagrade Novinar godine HND-a, nagrade za istraživačko novinarstvo HND-a, nagrade Novinar godine koju dodjeljuje Sloboda Dalmacija, nagrade Hipokrat za borbu protiv korupcije u zdravstvu i priznanja Zelena karta za promociju prava pacijenata. U stručnim i znanstvenim radovima bavi se bioetičkim pitanjima, zdravstvenom politikom, korupcijom, zdravstvenim novinarstvom i odnosom medicine i masovnih medija.
Sudjelovala je na brojnim međunarodnim i domaćim konferencijama i skupovima o medijima, novinarstvu, zdravstvu, pravima pacijenata i bioetici.
Autorica je poglavlja u stručnim knjigama dr. Dražena Gorjanskog „Je li hrvatski zdravstveni sustav – sustav?“ i „Korupcija u hrvatskom zdravstvu“.

Vesna Roller
Vesna Roller

Vesna Roller je više od dvadeset godina radila u novinarstvu. Radijskim novinarstvom bavila se prvo na Hrvatskom radiju, a potom je deset godina bila urednica i voditeljica hrvatskog programa Radija Slobodna Europa (Radio Free Europe). Pisala je za brojne hrvatske tiskane medije – Slobodnu Dalmaciju, Novi list, Feral Tribune, Start nove generacije, Arkzin, Nacional, Poslovni dnevnik – te surađivala s uglednim stranim medijima – New York Times, KyodoNews, Article 19, AIM. Posljednjih pet godina bila je članica Vijeća za elektroničke medije.
Diplomirala je komparativnu književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, a na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu završila je postdiplomski i doktorski studij Komparativne politike. U stručnim i znanstvenim radovima bavi se temama vezanim za medijski pluralizam, demokratsku funkciju medija, medijske politike i regulaciju.
Završila je međunarodnu obuku za medijske menadžere te za novinarske trenere. Sudjelovala je na brojnim međunarodnim i domaćim konferencijama i skupovima o medijima, novinarstvu i medijskoj regulaciji. Dobitnica je Rodine nagrade za rodno osviješteno novinarstvo.

Lujo Parežanin
Lujo Parežanin

Lujo Parežanin je doktorand komparativne književnosti s iskustvom u poučavanju retoričkih i debatnih vještina, koje je stekao kao nekadašnji trener Hrvatskog debatnog društva. Surađivao je s HTV-om kao voditelj dvaju obrazovnih emisija za mlade, radio u marketingu i diskografskoj industriji. Aktivno svira saksofon, a povremeno se bavi oblikovanjem zvuka i izradom glazbe za različite namjene, s osobitim interesom za suvremeni ples. Pisao je za Zarez, tekstovi su mu objavljivani i u Kontrapressu i Novostima. Trenutno radi kao urednik i novinar na portalu Kulturpunkt.hr.